Toimintalinja ja arvot

Viipurin Golf on myös lasten ja nuorten urheiluseura, jonka laadusta on osoituksena Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen Tähtiseura -merkki. Tähtiseuran tulee täyttää tietyt toiminnan laatukriteerit. Tähtiseuran toimintaan on helppo tulla mukaan ja liikuntaa toteutetaan lasten ehdoilla. Lasten vanhemmat saavat Tähtiseuroissa takuun siitä, että liikuntaa ohjaavat koulutetut henkilöt ja lapsista sekä nuorista pidetään hyvää huolta.

Golf on junioreille edullinen harrastus, jossa ei tarvitse olla kilpailullisia tavoitteita. Toimintaa toteutetaan teemalla ”Viihdytään, liikutaan ja opitaan”. Juniorigolfareita on seurassamme noin 170, ja kaikki uudet halukkaat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan!

Toimintamme visiona on, että mahdollisimman moni mukaan tuleva nuori löytää itselleen golfista mielekkään koko elämän kestoisen harrastuksen. Kilpailemisesta kiinnostuneet saavat tukea kilpailemiseen ja huipulle pääsemiseksi, harrastamisella ei kuitenkaan tarvitse olla kilpailullista tavoitetta!

Tärkeimpinä tavoitteina pidämme onnistumisen elämyksiä sekä viihtymistä golfin parissa. Tarjolla on harjoitusryhmiä iän, taitotason ja motivaation mukaisesti. Ryhmiä ohjaavat koulutetut ohjaajat sekä seuramme junioriprot.

Nuorisolle rakennetaan vuosittain myös oma tapahtumakalenteri. Tapahtumakalenterin tavoitteena on luoda nuorille toimintaympäristö, jossa he voivat viettää aikaa ystäviensä kanssa.

Toimintamme keskeiset arvot ovat:

  • lapsen ja nuoren kunnioittaminen – mielipiteiden kuuleminen ja kunnioittaminen
  • tasavertaisuus – jokaista kohdellaan tasapuolisesti
  • terveet elämäntavat – päihteettömyys, ruokailutottumukset, lepo
  • hyvä käytös – toisten kunnioittaminen
  • vastuuntunto – oman toiminnan merkitys muihin ihmisiin ja ympäristöön
  • liikunnan monipuolisuus

Keskeisten arvojen ja toimintalinjojen toteutumisen pohjaksi luomme yhteiset pelisäännöt ryhmien, lasten huoltajien ja ohjaajien kanssa.

Nuorten toiminta on ympärivuotista. Kesäkaudella toimintaa on toukokuusta syyskuuhun sekä Kahilanniemen että Etelä-Saimaa Golfin kentällä. Talvikaudella toimimme Swingmakersin Golf Areenalla Etelä-Saimaan lehtitalossa marraskuusta huhtikuuhun. Lajiharjoittelun lisäksi järjestämme nuorille myös muuta liikunta, joka ajoittuu pääasiassa talvikaudelle. Kaikille golfareille suosittelemme myös muiden lajien harrastamista.

Junioritoiminnan toimintakertomus

Junioritoiminta keskittyi kilpa-, haastaja- ja harrasteryhmäläisiin, sillä koronan takia edelleen laajan osallistujajoukon tapahtumia, kuten perinteistä HIPPO-Golf perhepäivää, HIPPO-Golfkerhoa sekä koululaisten lajikerhoja ja -tutustumisia ei myöskään vuonna 2021 järjestetty.

Harraste-, haastaja- ja kilparyhmäläiset harjoittelivat talvikaudella lajia joulukuussa 2020 avatulla Viipurin Golfin talvihallilla sekä simulaattorissa tammikuusta toukokuuhun. Kesäkaudella harjoittelu toteutettiin iän mukaan jaetuilla harrasteryhmillä pääosin Kahilanniemessä sekä kilpa- ja haastajaryhmillä Etelä-Saimaa Golfissa. Kaikilla ryhmillä oli viikoittain omat ryhmäharjoitukset ja pelitreenit. Haastajaryhmäläiset saivat lisäksi käydä myös oman ikä mukaisissa harrasteryhmän harjoituksissa. Uusia harrastajia houkuteltiin lajin pariin matalan kynnyksen Golf tutuksi -kursseilla. Syyskaudella 2020 VG:n neljä junioria pääsi mukaan Golfliiton käynnistämään alle 16-vuotiaiden aluevalmennukseen. Valmennus jatkui keväälle 2021. Syyskaudella 2021 kolme Viipurin Golfin junioria mukana Golfliiton aluevalmennusryhmässä. Valmennus jatkuu keväälle 2022.

Kilpailukaudella juniorit osallistuivat aktiivisesti Golfliiton Future Tour kiertueelle, jossa osakilpailuvoittoihin ranking-sarjoissa ylsivät Katariina Hallikas (kaksi osakilpailuvoittoa), Matias Karjalahti ja Jenna Tynninen. Future Tour Finaalissa Katariina Hallikas voitti Tytöt Challenge sarjan ja Matias Karjalahti Pojat Red sarjan.

Junioreiden henkilökohtaisiin SM-lyöntipelikilpailuihin osallistui neljä pelaajaa. Viipurin Golf ei lähettänyt joukkuetta tänä vuonna junioreiden joukkue SM-karsintoihin.

Seurayhteistyötä jatkettiin Imatran Golfin ja Koski-Golfin kanssa kaksivuotisessa Koutsi hoitaa -yhteishankkeessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoittamassa seuratukihankkeessa keskitytään lasten ja nuorten ohjaustoimintaan. Toisena hankevuonna jalkautettiin golf-ohjaajan käsikirja, Coach Card, sekä laajennettiin virtuaalista treenipankkia ja järjestettiin yhteisiä ohjaus- ja toimijatapaamisia sekä hankittiin välineitä niin toiminnan kehittämiseen kuin vähävaraisten harrastustoiminnan mahdollistamiseksi. VG:n vuoden 2021 OKM-tukirahaosuus oli 5000 €.

Kauden aikana varainhankintaa tehtiin mm. lisenssimyynnillä, jäsenmaksun yhteydessä maksettavalla vapaaehtoisella junioritoiminnan tukimaksulla ja järvipallojen myynnillä. Toimintaa tukivat myös pitkäaikaiset yritysyhteistyökumppanit. Suomen Golfliiton junioreille myöntämää kilpaurheilun tehostamistukea (1500 €) käytettiin kilpapelaajien talviharjoitusolosuhteiden parantamiseen, harjoitusvälineiden hankkimiseen sekä valmennuskorvauksiin kaudella 2021.

Ohjattuun junioreiden ryhmätoimintaan osallistui 6 kilparyhmäläistä, 8 haastajaryhmäläistä ja 40 harrastajaryhmäläistä. Valmennuksesta vastasivat kilparyhmässä Pro Miro Veijalainen ja fysiikkavalmentaja Jussi Huhtala, haastajaryhmässä PGA Pro Antti-Pekka Kaarna ja harrasteryhmissä talvikaudella PGA Pro Antti-Pekka Kaarna ja kesäkaudella juniorivalmentaja Antti Salminen apunaan ohjaaja Anna Purhonen. Junioritoimikuntaan kuuluivat puheenjohtaja Mikko Pylkkönen, Jukka Hallikas, Timo Karjalahti, Jukka Launonen, Marika Haapalainen ja Jirka Korhonen. Leena Tynninen koordinoi Koutsi hoitaa-hanketta junioritoimikunnan apuna ja SOME-viestinnästä vastasi toimikunnan apuna Pauliina Mustonen. Toimikuntakokouksia oli 6. Positiivista oli juniorijäsenmäärän jatkunut kasvu (+7 %).